Glasögonhandeln på nätet har nyligen upplevt en stor utveckling och att shoppa glasögon på distans har aldrig någonsin varit enklare. Hemligheten bakom rätt storlek är simpelt: ta reda på storleken. Naturligtvis så förstår vi att felfri passform är nödvändigt, men samtidigt utmanande. Idag så har vi sammanställt en storleksguide som möjligtvis kan besvara alla frågor som du hittills har googlat. Låt oss få reda på allt om perfekt storleksform, dimensioner och DIY-mått.

Att förstå sig på bågdimensioner

När det kommer till glasögonstorlek så finns det vissa dimensioner som du måste reflektera på (allt mäts i millimeter). Vilka är dessa?

  

Glasets bredd är den horisontella diametern och kallas vanligtvis av optiker för “ögonstorlek”.

Glashöjden uppmäter glasets vertikala punkt, och är oftast definierad som “standard”. Dessvärre så utgår vissa tillverkare och varumärken utifrån egna benämningar av “standard” höjd, men vanligtvis så brukar det vara runt 32-38 millimeter.

Bryggans bredd mäter horisontellt den delen ovanför näsan mellan glasen och sträcker sig vanligtvis från 14-24 millimeter.

Skalmlängden är storleken från gångjärnet till skalmens slut bakom örat. Vanligtvis brukar måttet falla mellan tre standarder - 135, 140 eller 145 millimeter.

Hur hittar man en perfekt storlek?

TIPS #1: Kontrollera storleken på din nuvarande båge.


Du är före i matchen om du redan har ett par glasögon liggandes i hemmet. Om du kikar på insidan av glasögonen så finner du ett serienummer som indikerar bågstorleken och ser ut ungefär så här: 52 [] 22 145. Varje glasögonmodell skiljer sig och informationen kan återfinnas på olika platser – vanligtvis på insidan av skalmlängden, bryggan eller örondelen. Vad betyder siffrorna? Det är väldigt enkelt. Om numren är 52 22 145, så är bågdimensionerna:
• 52 mm Glasstorlek
• 22 mm Bryggbredd
• 145 mm skalmlängd

Efter att du har kontrollerat dessa mått så kan du jämföra de med storleken på bågarna som du har precis har valt. Om det är likt, så bör passformen vara rätt för dig!

TIPS #2: Mät din nuvarande båge på egen hand


Om serienumret inte finns graverat på bågen så är det inget du behöver oroa dig för. Här så kommer ögonblicket som du visar upp dina måttskickligheter! Nu när du vet vilka dimensioner som krävs för att bestämma bågstorleken så kan du enkelt mäta de med en linjal eller ett måttband. DIY aktiviteten för idag har färdigställts och du är återigen ett steg närmare perfekta passformen för dina nya glasögon. Jippie!  

TIPS #3: Använd ett kreditkort

Vi skojar inte. Ett kreditkorts bredd är ungefär densamma som bredden av ett standardglas. (även definierad som ’M’ eller ’medium’) och är ett perfekt måttverktyg i situationer som dessa.

  
Håll i ett kreditkort och stå framför en spegel, placera ena änden av kortet i näsans mitt och observera den plats där andra kanten slutar. Om kortet slutar vid ögonlockets slut, ska du välja standardstorleken (M). Om kortet sträcker sig bortom ögat så väljer du small (S). Ifall kortet inte når slutet av ögat så är din storlek large (L). Det är allt. Snabbt och enkelt.

För de flesta så passar normalt standardstorleken (M). Det är av den anledningen många varumärken tillverkar både glasögon och solglasögon i den storleken.      

TIPS #4: Använd vårt virtuella verktyg


I tillägg till att mäta dina glasögon så kan du prova att använda vårt virtuella verktyg. Var och en har ett unikt ansikte när det kommer till storleken, formen och andra drag. Virtuella spegeln är ett bra sätt att se hur glasögonen ser ut och om de passar. Du kan prova tusentals former, färger, typer och märken tills att du hittar den perfekta – allt detta från bekvämligheten i ditt hem. Trots med den fascinerade tekniken så måste vi erkänna att dessa mått inte är helt exakta och därför så rekommenderar vi att du alltid håller dig till ett spelrum av 2–3 millimeter när använder virtuella verktyg.

Vad är då rätt storlek? Det är en fråga som man kan besvara på många olika sätt. Kontrollera alltid dina nuvarande bågar, testa med DIY, använd kreditkortet eller slå på webbkameran för att använda vårt virtuella verktyg. På så sätt kommer du aldrig att shoppa ett par opassande glasögon igen! Förresten, på tal om shopping…. Den här veckan är det BLACK FRIDAY! Missa inte den bästa dealen inför säsongen och spara massvis pengar. Spana in våra Black Friday erbjudanden nu.